Cetățenie spaniolă pentru români 🇷🇴 🇪🇸 | 2024

Te întrebi cum poți obține cetățenia spaniolă dacă ești român?

În acest ghid vei găsi toate informațiile necesare pentru a înțelege cerințele specifice, procesul detaliat și termenele de urmat astfel încât cetățenii români să poată dobândi cetățenia spaniolă, facilitându-ți astfel integrarea și drepturile complete ca cetățean în Spania.

În plus, poți contacta fără obligații avocați specializați în dreptul străinătății din orașul tău, care te vor sfătui despre cum să procedezi cu cererea ta de cetățenie.

¿Necesitas un abogado? Cuéntanos tu caso y consigue un abogado especialista hoy

Cerințe de bază pentru a obține cetățenia spaniolă

Primul pas către cetățenia spaniolă este să înțelegi și să îndeplinești cerințele de bază stabilite de Codul Civil Spaniol.

Pentru cetățenii români, acestea includ:

 • Reședință legală și continuă în Spania timp de zece ani: această perioadă reflectă angajamentul solicitantului față de viața în Spania și integrarea sa în societatea spaniolă.
 • Bună conduită civică: acest criteriu subiectiv evaluează adaptarea solicitantului la valorile și normele sociale ale țării.
 • Suficiența mijloacelor de trai: este necesar să demonstrezi stabilitate economică, ceea ce indică capacitatea solicitantului de a contribui și a se susține în societate.

Documentația necesară pentru a obține cetățenia spaniolă

Prezentarea unei cereri complete și bine documentate este fundamentală. Cetățenii români trebuie să colecteze și să prezinte următoarele documente:

 • Certificat de empadronamiento: dovada reședinței în Spania.
 • Certificat de naștere din România: pentru a verifica identitatea solicitantului.
 • Certificat de căsătorie (dacă se aplică).
 • Certificat de naștere al copiilor minori sub 18 ani (dacă se aplică).
 • Certificat de cazier judiciar: emis de Consulatul României, demonstrează buna conduită civică a solicitantului.
 • Copie a certificatului de rezidență al cetățenilor comunitari: acreditează legalitatea reședinței în Spania.
 • Copie a tuturor paginilor pașaportului: pentru a confirma identitatea și mișcările migratorii ale solicitantului.
 • Dovezi ale mijloacelor de trai: contract de muncă, fluturași de salariu, declarații fiscale, printre altele.
 • Certificat de cunoaștere a limbii spaniole (Nivel A2 DELE) și Certificat CCSE de la Instituto Cervantes: aceste certificate demonstrează cunoașterea limbii spaniole și a principiilor constituționale și socioculturale ale Spaniei, respectiv.

Cum se face cererea

Cererea pentru cetățenia spaniolă pentru cetățenii români poate fi realizată prin internet.

Prin portalul Ministerului Justiției, poți completa cererea ta, atașa documentația necesară în format digital și o poți trimite pentru evaluare.

După trimiterea cererii tale, este esențial să urmărești regulat starea dosarului tău.

Ministerul Justiției oferă instrumente online care permit solicitanților să verifice progresul cazului lor.

Jurământul de loialitate față de Constituția Spaniolă

Dacă cererea ta este aprobată, ultimul pas formal în procesul de dobândire a cetățeniei spaniole este jurământul de loialitate față de Constituția Spaniolă. Acest act simbolic și legal obligatoriu este o condiție indispensabilă pentru a completa procesul.

Este important de subliniat că acest pas trebuie realizat în termenul stabilit, deoarece nerespectarea poate cauza arhivarea rezoluției favorabile.

Recepția cetățeniei spaniole

Odată cu realizarea jurământului de loialitate, se completează procesul de dobândire a cetățeniei spaniole.

Vei primi o notificare oficială care confirmă noua ta condiție de cetățean spaniol, împreună cu instrucțiuni despre cum să obții noul tău DNI (Document Național de Identitate) și pașaport spaniol.

Este posibil să ai dublă cetățenie?

Răspunsul este da. În februarie 2024, a fost aprobat un acord ce le permite românilor rezidenți în Spania să își păstreze cetățenia română în timp ce obțin și cetățenia spaniolă, un privilegiu anterior limitat la țările ibero-americane și vecinii Spaniei, precum Portugalia, Andorra și Franța.

Acest acord, care va intra în vigoare pe parcursul anului 2024, marchează un progres semnificativ în relațiile bilaterale dintre cele două țări.

Acest fapt răspunde cererii istorice a românilor rezidenți în Spania, cea de-a doua cea mai mare naționalitate străină din Spania, deschizând noi oportunități, inclusiv acces la locuri de muncă mai bine plătite și participarea în sectoare cheie.

Mai mult, pașaportul spaniol va oferi românilor posibilitatea de a călători fără viză în majoritatea țărilor lumii, fiind considerat unul dintre cele mai puternice pașapoarte din lume, la egalitate cu Franța, Germania, Italia, Japão și Singapur, permițând accesul fără viză în 194 de destinații.

Cum să găsești un avocat pentru a solicita cetățenia spaniolă pentru cetățenii români?

Dacă ești interesat să consulți un avocat pentru a solicita cetățenia spaniolă pentru cetățenii români, pur și simplu completează formularul disponibil pe această pagină pe care te afli acum.

Cererea ta va fi trimisă la Melendos, o platformă legală de frunte în Spania, care îți oferă oportunitatea ca până la trei avocați specialiști să revizuiască cazul tău și să îți ofere un buget personalizat.

Totul cu comoditatea de a gestiona acest lucru de acasă și siguranța de a fi în contact cu avocați de prim nivel.

¿Necesitas un abogado? Cuéntanos tu caso y consigue un abogado especialista hoy

Posted

in

by